Jer. 41, Apt. 13

Jer. 41

Apt. 13

Barnabas ja Saul saavat kutsun lähetystyöhön

Tässä luvussa alkaa kuvaus ensimmäisestä lähetysmatkasta. Lähettämisessä olivat mukana Pyhä Henki, seurakunnan opettajat ja profeetat sekä tulevat lähetit Barnabas ja Saul (Paavali). Pyhä Henki pyysi erottamaan Barnabaan ja Saulin hänen työhönsä, siihen tehtävään, johon hän on heidät kutsunut (2). Paaston ja rukouksen ja kätten päällepanon jälkeen miehet lähetettiin matkaan. Miehet aloittivat julistuksen juutalaisten synagoogassa ja ihmeet ja merkit seurasivat heidän julistusta.”Kun käskynhaltija näki, mitä tapahtui, hän ihmetteli Herran opin voimaa ja uskoi” (12). Siinä on varmaan kuvattu keskeiset elementit siitä, miten joku voidaan lähettää lähetystyöhön. Se on Jumalan työtä alusta loppuun! Lähetyskentiltä kuuluu usein myös iloisia uutisia:”Herran sana levisi yli koko maakunnan. Mutta opetuslapset olivat täynnä iloa ja Pyhää Henkeä” (49, 52).

Luin äskettäin paristakin eri lähetysjärjestön lehdestä kutsusta ja kutsumuksesta, joka syntyy yhteydestä Isään. Ajattelin kirjoittaa muutaman ajatuksen siitä, sillä ilman meidän ns. maallikkojen panosta lähetyskäsky jää hoitamatta. Kummassakin artikkelissa oltiin huolissaan siitä, että monta kertaa erotetaan sekulaari ja hengellinen elämä toisistaan, jolloin uskonidentiteetti ja työidentiteetti eivät kohtaa. Jumala kuitenkin kutsuu meitä kaikkia olemassaoloon, elämään ja työhön Jumalan maailmaan luovasti ja vastuullisesti. Tilanne ei saisi olla se, että kutsumus ja tosi elämä alkaa vasta, kun työpaikan ovi painuu kiinni ja uskovien yhteys alkaa. Tai päinvastoin, jos työn imu on liian vahva.

Kaikkia ei kutsuta kokoaikaiseen palveluun lähetysrintamalla, mutta meitä kutsutaan olemaan todistajina tuoden iloa ja valoa työssämme, joka voi tarkoittaa esim. rehellisyyttä, anteliaisuutta ja ahkeruutta. Tällainen elämäntapamme saattaa herättää kiinnostusta ja antaa evankeliumille mahdollisuuden saavuttaa lähellä elävät ihmiset. 

Kaikki elämä on Jeesuksen kuninkuuden alaista ja sen oivaltaminen antaa vapauden ja motivaation toimia Hänen kunniakseen. ”Mitä teettekin, tehkää se täydestä sydämestä, niin kuin tekisitte sen Herralle ettekä ihmisille” (Kol 3.23).

Juha