Jer. 45, Apt. 17

Jer. 45

Apt. 17

Paavali ja Silas saivat kokemuksia siitä, miten erilaista on suhtautuminen evankeliumiin eri paikkakunnilla. Perusasetelma näytti olevan se, että julistaminen aloitetaan synagogasta ja sitten siirrytäänkin jo eteenpäin, kun vainot alkavat. Kreikkalaiset ovat herkempiä vastaanottamaan evankeliumin kuin juutalaiset, jotka helposti politisoivat julistuksen taisteluksi vallasta. Paavali joko ihastutti tai vihastutti.

Tessalonikassa muutamat juutalaiset vakuuttuivat siitä, että Messias on Kristus. Mutta kun suuri joukko kreikkalaisia sekä useat ylhäiset naiset asettuivat kannattamaan Paavalia, juutalaiset tulivat kateuden ja kiihkon valtaan järjestäen mellakan valheellisilla syytöksillä. Yötä myöten apostolit sitten autettiin jatkamaan matkaa.

Beroian synagogassa, joka oli seuraava kohde, juutalaiset olivat aiempaa avarakatseisempia ja innostuivat tutkimaan kirjoituksia ottaen Paavalin julistuksen hyvin vastaan. Muuten meni entiseen malliin. Paavali joko ihastutti tai vihastutti. Kun sitten monet tulivat uskoon, tulivat Tessalonikan juutalaiset taas paikalle häiritsemään lähetystyötä. Paavali lähetettiin Ateenaan, mutta Silas ja Timoteus jäivät kaupunkiin tekemään pakanalähetystä.

Ateenassa (17:16-34) Paavali otti hyvin kuulijansa taustat huomioon. Koska hän itse oli oppinut, pystyi hän herättämään kuulijoiden mielenkiinnon nostamalle esiin keskustelunaiheeksi tuntemattoman jumalan. Tulipa muutamat uskoonkin. Kaiken kaikkiaan Paavali pystyi hyvin hyödyntämään kokemustaan ja koulutustaan apostolina. Hänhän kuului rikkaaseen juutalaisperheeseen, jonka jäsenet olivat Rooman kansalaisia. Hän oli lain noudattaja rabbi, joka osasi kolmea kieltä. Näillä hän pystyi olemaan uskottava monenlaisten ihmisten edessä. Itse hän ei kuitenkaan ylpeillyt näistä ansioistaan, vaan piti kaikkein tärkeimpänä Kristuksen ja hänen ylösnousemuksensa voiman tuntemista (Fil 3:10).

Tuli vielä mieleen, että miten me Kohtaamispaikassa voimme saada nykyihmisen mielenkiintoa heräämään Jeesuksen puoleen. Up-in-out lienee hyvä yhdistelmä, jossa kohtaamisella on keskeinen rooli elämän tärkeissä suhteissa. Arvostava kohtaaminen syntyy pysähtymisestä, kiireettömyydestä ja välittämisestä. Meistä jokainen kaipaa nähdyksi ja kuulluksi tulemista sekä aitoa ja rehellistä hyväksyntää. Jo tämä voi olla riittävä askel siihen, että yhteys voisi löytyä myös Jumalaan! 

Juha