Jer. 50, Apt. 22

Jer. 50 Apt. 22

Jer 50

Tässä luvussa Babylon kuulee kohtalostaan. Israelia Jumala lupaa armahtaa. Israel vaikuttaisi olevan kääntynyt ja löytänyt elämänsä perusasiat. Taas on tässäkin selkeästi tämä kansa -näkökulma, yksilöt häivyttyvät joukkoon. Onko kansan sisällä silti pohjimmiltaan kyse yksilöiden valinnoista ja suostumisesta muutokseen. Osaan vain ihmetellä ja kysyä, pahoittelen, etten tiedä.

Apt 22

Paavali sai luvan puhua ja kertoa oman tarinansa kansalle. Kansa kuunteli ja eikös se taas ryhtynyt yhdessä huutamaan Paavalia vastaan. Armeijan komentaja käski ruoskia Paavalia ja ottaa selvää, miksi kansa niin voimakkaasti nousi Paavalia vastaan (24). Outo menetelmä ottaa selkoa kansan ajattelusta. Paavali vetosi Rooman kansalaisuuteensa ja vältti ruoskinnan. Paavalin tutkinta vietiinkin ylipappien ja suuren neuvoston selviteltäväksi (30).

Kuka kukin on, millainen on uskon määrä ja rakenne? Mihin kukin uskoo, millä perusteella? Onko joku uskossa vai ei, kääntynyt vai ei. Eri seurakuntien oppien välillä on näistä tulkintaeroja, mutta nyt ei kristillisissä seurakunnissa ole enää tällaisen väännön aika, on palattava takaisin Jeesukseen ja ihan perusasioihin.

Kääntynyt vai ei, kristitty vai ei jne., näitä asioita ovat Suomen viranomaiset joutuneet selvittelemään oleskelulupapäätöksissä, kun he pohtivat Suomeen muualta muuttaneen palautuksen uhkia ja oleskeluluvan perusteluja. Herra, anna viisautta näille päättäjille ja johdata edelleen.

Pirkko