Valit. 5, Mark. 1

Valit, 5  Mark. 1

Markuksen evankeliumi on tiivistä luettavaa. Heti ensimmäisessä luvussa edetään Jeesuksen julkisen toiminnan alkuvaiheisiin. Jeesuksen sanoma tiivistyi Jumalan valtakunnan tulemiseen ja kehotukseen kääntyä ja uskoa hyvä sanoma, evankeliumi. 

Kääntymisessä on kyse suunnan muutoksesta. Jos ihminen on aiemmin kääntänyt selkänsä Jeesukselle, niin nyt on kutsu kääntyä Jeesuksen puoleen. Jeesuksessa Jumalan valtakunta on lähellä. Englantilaiset käännökset käyttää sanontaa at hand eli käden ulottuvilla. Jeesus on niin lähellä, niin huuto tai huokaus hänen puoleensa riittää. Se voi muuttaa elämän suunnan. 

Jeesuksen toiminta alkoi synagogasta. Seuraavaksi oltiin Pietarin kotona ja luvun lopulla kadulla talon ulkopuolella. Kirkko, koti ja katu ovat kaikki paikkoja Jeesukselle toimia. Kaikkialla on Jumalan valtakunnan läheisyyttä tarvitsevia ihmisiä. 

Jumalan valtakunta oli keskeisin käsite Jeesuksen opetuksissa. Se viittaa Jeesuksen hallintavaltaan. Jeesuksella on kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Vielä se ei ole tullut täytenä ilmi tässä maailmassa. Siksi me rukoilemme: tulkoon sinun valtakuntasi. Maailmamme tarvitsee Jeesuksen Kristuksen muuttavaa läsnäoloa. 

Mika