Ps. 110, Mark. 5

Ps. 110

Olen alkanut nähdä yhä useammissa Psalmeissa kuvauksia Jeesuksesta. Tämän päivän Psalmin alku on selkeästi sellainen, sillä Jeesus itse viittasi siihen ja samoin Pietari helluntaina, Apt 2:34,35.  Psalmin alku sopii hyvin myös tänään olevaan pääsiäispäivään: ”Istu oikealle puolelleni. Minä kukistan vihollisesi, panen heidät jalkojesi alle, korokkeeksi valtaistuimesi eteen.”

Toinenkin jae liittyy Jeesukseen: ”Herra, Siionin valtias, ojentaa sinulle hallitsijan sauvan. Ulottukoon sinun mahtisi myös vihollistesi yli.” Jeesuksen ristinkuolema näytti vihollisen voitolta, mutta Saatanan valta riisuttiinkin ristillä. Ylösnousemus kertoo siitä, että kuolema on voitettu. Jeesuksen valta ulottuu näin vihollistemme yli. 

Mark. 5

Gerasan alueella eläneen miehen vapautuminen pahoista hengistä on häkellyttävää luettavaa. Miehen elämässä tapahtunut muutos oli valtava. Tämä on minulle yksi suurimpia muutoskertomuksia Ut:ssa. Jairoksen tyttären herättäminen kuolleista oli toisaalta miehenkin tilannetta suurempi ihme. Tytär oli jo kuollut, kunnes Jeesus herätti hänet kuolleista.

Verenvuodosta kärsineen naisen tilanne tuntuu jossain mielessä pienemmältä ihmeeltä, mutta hänenkin elämässään tapahtui valtavia asioita. Nainen ei kertonut tilanteestaan mitään ääneen, vaan pyrki tungoksessa koskettamaan Jeesuksen viittaa. Kosketus riitti parantamaan hänet. Tilanteen jatko on mielenkiintoinen. Jeesus tajusi jonkun koskettaneen häntä ja halusi naisen tulevan esille.

Olen ymmärtänyt naisen tilanteen niin, että hän oli sairautensa takia jollain tavalla epäpuhdas. Häntä ehkä kartettiin sen takia. sairaus oli jatkunut jo 12 vuotta eli se oli tehnyt kipeän vaikutuksen naiseen. Jeesus sanoi kaikkien kuullen naiselle nämä sanat: “Tyttäreni, uskosi on parantanut sinut. Mene rauhassa, sinä olet päässyt vaivastasi.” Jeesus halusi naisen ja kaikkien muidenkin kuulevan, että nainen kuuluu Jeesuksen perheväkeen. Jeesus paransi fyysisen sairauden lisäksi naisen identiteetin. Kartetusta ja epäpuhtaasta tuli jotain ihan muuta: Jeesuksen hyväksymä ja Jumalalle rakas tytär.

Parantuminen on monitasoista. Rakastetuksi ja hyväksytyksi tulemisen kokemus on erittäin syvää parantumista. Vapautuminen pahan voimista, kuolleista herääminen, sairauden parantuminen ja anteeksiantamus ovat kaikki Jumalan suurta parantavaa rakkautta. Tehköön Jeesus tällaisia ihmeitä meidänkin aikanamme.

Mika