Ps. 112, Mark. 7

Ps. 112, Mark. 7

”Ei hän pelkää pahoja viestejä, vaan luottaa vakain mielin Herraan.” (Ps. 112:7) Epämieluisat viestit ovat meille kaikille varmaan päivittäisiä. Jos onkin joku sellainen päivä, ettei työsähköpostiin tai Whatsappiin kilahda mitään epämieluisaa, niin ainakin uutisia lukemalla löytää paljon ikäviä viestejä. Viime kuukausina näitä viestejä lienee tullut erityisen paljon. Raamattu kertoo meille, ettei meidän tarvitse pelätä pahoja viestejä. Oikotie pois pelosta on yksinkertainen: luota vakain mielin Herraan. Luottamus Jumalaan on upea asia ja sen merkitys syvenee, kun ymmärtää luottamuksen etuoikeutena. Minun uskoni syveni, kun ymmärsin, että saan luottaa Jumalaan, sen sijaan, että minun pitäisi puristaa luottamus suorituksena ulos.  Mitä ikinä, ikinä, ikinä tapahtuukaan, Jumala ei lakkaa olemasta kaiken yläpuolella. Ja vaikka meidän inhimillinen ymmärryksemme sitä usein ymmärrettävästi epäileekin, Jumala on täydellisen hyvä. Saat siis luottaa. Hän on sen arvoinen.

Markuksen evankeliumin seitsemännen luvun alku on vahvaa opetusta siitä, miten pahuus on lähtöisin ihmisen sydämestä, ei neutraaleista ulkonaisista teoista, kuten syömätottumuksista tai viikkorytmin noudattamisesta. Selkokielisesti sanottuna näkisin tämän tarkoittavan sitä, että asenne ja aikomukset ovat ihmisessä kaikkein olennaisimpia asioita. Uskon, että maailmassa on paljon ihmisiä, jotka näyttävät ulkonaisesti siltä kuin he olisivat lähellä Jumalaa, mutta sydämessään he ovat Hänestä kaukana. Ehkä he käyvät kirkossa sunnuntaisin, ehkä he ovat hyvin perillä kirkkohistoriasta, ehkä he tekevät vapaaehtoistyötä. Ehkä he siis toisin sanoen tekevät paljon sellaista, mitä pitäisikin! Mutta samaan aikaan he eivät tunne oman sydämensä syntisyyttä, eivätkä siten myöskään pelastusta, jonka Jeesus tarjoaa. ”Juuri ihmisen sisältä, sydämestä, lähtevät pahat ajatukset, ja niiden mukana siveettömyys, varkaudet, murhat,  aviorikokset, ahneus, häijyys, vilppi, irstaus, pahansuopuus, herjaus, ylpeys ja uhmamieli. Kaikki tämä paha tulee ihmisen sisältä ja saastuttaa hänet.” (Mark. 7:21-23) Jeesuksen teksti on kovaa puhetta, mutta henkilökohtaisesti uskon, että sen kuuluukin aiheuttaa pistos tuntoon. Meillä on kaikilla sydän, jossa kytee se sama pahuus, jolla on tuhottu Jumalan luomakuntaa aikojen alusta saakka. Jos ihminen ei tätä tiedosta, eikä ota vastaan Jeesuksen apua, pelastuksen kannalta ei ole mitään väliä, mitä hän ulkonaisesti saa aikaan.

Esteri