Ps. 115, Mark. 10

Ps. 115, Mark. 10

”Niillä on suu, mutta ne eivät puhu, niillä on silmät, mutta ne eivät näe.” (Ps. 115: 5) Psalmissa 115 on upeaa runollista pohdintaa perimmäisen olemuksen eläväisyydestä. Millainen jumaluus on kaiken takana? Maailma on pullollaan jumalakuvia ja maailmankatsomuksia, joissa uskotaan jumalaan tai jumaluuteen, joka on saattanut kyllä luoda maailman, mutta on hylännyt sen sitten, eikä ole siihen enää missään yhteydessä (kutsutaan käsittääkseni myös deismiksi). Suomalaiset ovat ilmeisesti tämän maailmankatsomuksen suurkuluttajia: vuonna 2011 tehdyssä tutkimuksessa 15 prosenttia 15–29-vuotiaista ilmoitti uskovansa kristinuskon opettamaan Jumalaan ja kolmasosa sanoi, ettei usko Jumalaan lainkaan (Yle Uutiset 1.7.2016). Nähdäkseni tähän väliin jää vielä paljon niitä, jotka uskovat johonkin, mutta eivät ole välttämättä varmoja, mihin. Onko tällainen maailmankatsomus sitten hyvä vai huono asia? Hyvää siinä on se, että se ottaa vakavasti ihmisen sisällä asuvan kaipuun jonnekin tätä maailmaa suurempaan. Huonoa on tietysti se, ettei tällainen maailmankatsomus niin sanotusti ”näe, kuule, kosketa tai haista”. Se tuskin vaikuttaa ihmisen elämään juuri mitenkään, eikä se opeta ihmistä tuntemaan Jeesusta henkilökohtaisena Vapahtajana.

Markuksen evankeliumin kymmennennessä luvussa olisi moniakin asioita, joista kirjoittaa, mutta kirjoitan siitä, mihin kiinnitän eniten huomiota kerta toisensa jälkeen. Jeesuksen sanat siitä, että Jumalalle mikään ei ole mahdotonta, ovat lohdullisia sanoja monissa tilanteissa. Niitä voidaan käyttää toki esimerkiksi silloin, kun ollaan maallisesti katsoen toivottomassa tilanteessa. Minusta usein kuitenkin unohtuu, miten upeassa kontekstissa ne esitetään. Kohdassa kerrotaan rikkaasta nuorukaisesta, joka ymmärtää, ettei hän jaksa omassa voimassaan tehdä pelastuksen eteen sitä, mitä tarvittaisiin, ja Jeesus toteaa evankeliumin tässä mitä kirkkaimmalla tavalla: ihmiselle mahdotonta, mutta ei Jumalalle! Edes tuo toivottoman oloinen tapaus ei siis ilmeisestikään ollut toivoton tapaus. Tässä on tarjolla yksinkertaista teologiaa, jonka jokainen saa ottaa vastaan luottavaisena kuin lapsi!

Esteri