Ps. 118, Mark. 13

Ps. 118

Mark. 13

Hieman ristiriitaiselta tuntuu lukea psalmin ajatuksia ja Jeesuksen kuvausta viimeisistä tapahtumista rinnakkain. Psalmin sävy on myönteinen, kiittävä ja ylistävä, koska Herra on tukenut ja auttanut niin monin tavoin erilaisissa elämäntilanteissa ja -vaiheissa. Jeesuksen kuvauksen sävy taas on hyvin synkkä ja ahdistava. Tuskinpa kukaan ihminen haluaisi kokea niitä asioita, joista Jeesus puhuu ja opettaa. Kaiken tuskan ja ahdistuksen jälkeen on luvassa kuitenkin Ihmisen Pojan eli Jeesuksen paluu voimassaan ja kirkkaudessaan. Se on vapautuksen päivä kaikille häneen uskoville. Onneksi emme tiedä, milloin tämä päivä koittaa, vaikka monet ovatkin sitä yrittäneet arvuutella ja epäonnistuneet.

Ehkä voisi ajatella niin, että päivän psalmi antaa ikään kuin toivon kehykset päivän evankeliumitekstille. Saamme luottaa siihen, että Jumala on hyvä, hän tietää tilanteemme ja auttaa meitä kaikenlaisissa elämäntilanteissa. Me emme ole yksin. Meitä on paljon. Jeesus on meidän kanssamme kaikki päivät maailman loppuun asti (Matt. 28:20).

Pekka