Ps. 119:97-144, Mark. 16

Ps.119:97-144

Mark. 16

Jeesuksen mainitsemissa uskon tunnusmerkeissä on maininta siitä, että hänen nimissään hänen seuraajansa tarttuvat käsin käärmeisiin (Mark. 16:18). Paavali voisi olla käytännön esimerkki siitä, ettei käärmeenpurema vahingoittanut Jeesuksen omaa (Apt. 28:3-5). Paavali ei tosin itse tarttunut käsin käärmeeseen, vaan se kävi kiinni Paavalin käteen.

Tämä uskon tunnusmerkki tuntuu varsin inhottavalta ja vastenmieliseltä. Muistan nähneeni joskus vuosia sitten TV-ohjelman uskonlahkosta (sellainen se kai oli), joka toi käärmeitä seurakunnan kokoukseen ja päästi ne vapaaksi salin lattialle. Sitten vain rohkeasti tarttumaan käsin käärmeisiin! Muistaakseni siinä ei käynyt kovin hyvin.

Ajattelen niin, ettei uskon tunnusmerkki ole jotakin sellaista, jota voidaan näytösluonteisesti toteuttaa tai jota voitaisiin pitää jonkinlaisena uskon mittarina. Ymmärrän niin, että uskon tunnusmerkki ilmenee silloin, kun sille on oikea tarve ja/tai on oikea hätä.

Minun on vaikea kuvitella, että kukaan haluaisi tarttua käsin käärmeeseen. Vaikealta tuntuu myös ajatella tilannetta, että niin pitäisi tehdä aidon pakon edessä. Jos niin pitäisi kuitenkin tehdä, parasta on huutaa Jeesusta silloinkin apuun.

Pekka