Hes. 12, 2. Kor. 12

Hes. 12

Olipa vaikuttava luku. Hesekielen ennustuksia vähäteltiin, ajateltiin, että profeetta puhuu kaukaisista asioista. Ihan sama analogia kuin Jeesuksen toisen tulemisen suhteen, on pilkkapuhetta esim. eipä ole tullut vaikka lupasi. Ihmismieli pyrkii mitätöimään Jumalan ilmoitusta. Luvun lopussa on vahva lause: ”Jokainen sana, jonka minä puhun, toteutuu, sanoo Herra, Herra.”

2. Kor. 12

Paavalin puolustautuminen jatkuu. Nyt hän kertoo ilmestyksistään, joita muka hänen tuntemansa mies oli nähnyt. Itsestäänhän hän kertoo. Silti hän ei halunnut kerskata näystä vaan heikkoudestaan. Kaiken luulottelun kitkemiseksi Paavali oli ollut tämän seurakunnan kohdalla tarkka, ettei seurakunta elättänyt Paavalia (15). Ehkä korinttilaiset olivat omassa kulttuurissaan nähneet manipulointia, hyödyn tavoittelua, jopa riistoa niin, että epäilys Paavaliakin kohtaan oli syntynyt. Tämä seurakunta ei ollut kyllin kypsä vielä taloudelliseen työyhteyteen. Eikä Tituskaan Korintissa ollessaan pyrkinyt hyötymään seurakunnasta (18). Viisasta toimintaa.

Jos Paavali olisi valittanut heikkoudestaan tai kokemistaan vääryyksistä, se olisi voitu tulkita säälin ja rahan tavoittelemiseksi. Heikkoudesta kerskaaminen, niin kuin Paavali teki, voisi ajatella vievän pohjan hyötymiseen liittyvältä luulottelulta. Rakkaudellinen asenne ei manipuloi eikä pyöritä.

Pirkko