Hes. 14, Gal. 1

Hes. 14

Gal. 1

Paavalin kutsu apostoliksi oli poikkeava kaikista muista apostoleista. Muut olivat eläneet Jeesuksen seurassa ja olleet hänen opetuslapsiaan. Tästä johtuen Paavalin valtuutus ja arvovalta apostolina  asetettiin kyseenalaiseksi. Galatalaiskirjeen eka luvussa Paavali käy läpi Jeesukselta itseltään saamaansa tehtävää pakanoiden apostolina. Hän kohtasi Jeesuksen Damaskokseen johtavalla tiellä ja tuo kohtaaminen muutti Saulin elämän. 

Paavalin vaikutus oli valtava. Hän julisti ja opetti vuosikymmeniä, perusti seurakuntia ja kirjoitti Ut:n päätyneitä kirjeitä paljon. Galatalaiskirjeessä Paavali käy läpi Jeesukselta saamaansa evankeliumia. Ilman Paavalia kristinuskon historia olisi hyvin toisenlainen kuin se nyt on. Paavalin ydinajatuksia oli se, että jokainen ihminen pelastuu armosta, Jeesuksen tähden. Pakanoiden ei tullut kääntyä ensin juutalaisuuteen voidakseen olla oikeita kristittyjä. 

Paavali toivotti galatalaisille armoa ja rauhaa, 1:3. Armo sisältää ajatuksen Jumalan mielisuosiosta, ansiottomasta rakkaudesta. Rauha on kokonaisvaltainen sana sisältäen eri elämänalueet ja suhteen Jumalaan. Se merkitsee kaikenlaista eheyttä, turvallisuutta ja hyvinvointia. Armo ja rauha kytkeytyivät Paavalilla Jeesukseen. Evankeliumi on ennen kaikkea sanoma Jeesuksesta, kuoleman voittajasta ja syntien sovittajasta.

Mika