Hes. 23 Ef. 2

Hes. 23, Ef. 2

Hesekielin kirjan 23. luku kertoo Samarian ja Jerusalemin uskottomuudesta Jumalaa kohtaan. Minusta on mielenkiintoista, miten Vanhassa testamentissa usein puhutaan uskollisuudesta Jumalalle hyvin samaan sävyyn kuin uskollisuudesta avioliitossa. Monet ihmiset myöntävät, että yksi kamalimmista asioista, mitä toiselle voi tehdä, on pettää tätä parisuhteessa. Petetyksi tuleminen voi aiheuttaa tunne-elämässä poikkeuksellisen monipuolisen ja voimakkaan reaktion: yhtä aikaa surua, vihaa, epäuskoa ja inhoa. Vaikka Jumalan puhe ihmisten tekojen iljettävyydestä on paikoin karua luettavaa, voi sen taustalla nähdäkseni huomata juuri nämä tunteet. Tunteet, jotka itse asiassa eivät olisi mahdollisia ilman vakavasti otettavaa tahtotilaa olla suhteessa toisen kanssa. Jos siis me ihmiset voimme kokea järkyttävänä sen, että kiintymyksemme kohde pettää meidät, miten suurta onkaan sellainen kiintymys, joka laittaa jopa Jumalan itsensä kärsimään?

Vaikka en hirvittävän hyvin historiallisia taustoja tunnekaan, Efesoliskirjeen toisen luvun kuvaus pelastuksen yhteydestä juutalaisten ja pakanakansojen välillä on mielestäni todella kaunista luettavaa. Olemme kaikki yhtä rakennusta, ja sen perustuksena ovat apostolit ja profeetat, kulmakivenä itse Jeesus Kristus. Kauniiden ja liikuttavien kuvailujen lisäksi uskon, että tekstissä on vahva opetuksellinen näkökulma: uskon tulee rakentua Raamatun vuosituhansia kestäneeseen ja koeteltuun ilmoitukseen, ei siis ensisijaisesti meidän omaan käsitykseemme siitä, millainen maailma tai Jumala on. Olen opiskellut jonkin verran kirkkohistoriaa ja siinä sivussa olen huomannut, että Raamatun ja kirkon synty liputtavat vahvasti sen puolesta, että voimme luottaa apostoleihin. Raamatun tekstien kopioita on säilynyt niin paljon, että voimme päätellä lähes varmasti niiden alkuperäisen tekstimuodon (Eero Junkkaala: Onko mitään järkeä uskoa Jumalaan?). Lisäksi Raamatun kaanonin syntyessä kriteerinä pidettiin oikeaoppisuutta ja kirjoittajan luotettavuutta. Apostolinen usko ei siis ole syntynyt epämääräisesti joidenkin mahdollisesti olemassa olleiden veijareiden ansiosta, vaan sillä on historiallisesti erittäin tarkasti ja luotettavasti dokumentoidut vaiheet. Kannattaa luottaa perustukseen sekä rationaalisesti että tunteen tasolla!

Esteri