Aam. 1 Tit. 2

Aam. 1

Aamos oli tavallinen karjankasvattaja, ei siis korkeakoulutettu tai syntyperältään missään erityisissä asemissa. Jumala kun kutsuu, hän kutsuu nimeltä. Aamoksen profetia sijoittuu kaksi vuotta ennen maanjäristystä. Vaikuttava tapa ajoittaa. Maanjäristys oli ilmeisesti ollut varsin voimakas ja laajan joukon yhteinen kokemus, kun se on päätynyt ajan määrittelyyn asti. Meilläkin on nyt puheen parressa korona-aika, ennen, aikana ja jälkeen tai muka jälkeen.

Tässä Aamoksen ensimmäisessä luvussa on tuomioiden julistusta Israelin (pohjoisen osan) naapurikansoille. Ei ollut hyvää luvassa. Ihmettelen, miten niin vain profeetta uskalsi puhua.

Tit. 2

Tässä luvussa Titus sai Paavalilta selkeitä ohjeita puheittensa teemoihin, joista oli tärkeää opettaa seurakunnassa. Erityisesti katsoin ikäisilleni naisille olevaa ohjetta!

Toinen asia mihin kiinnitin huomiota on, että armo kasvattaa (jakeet 12-15). Tässä listataan asioita, joita tapahtuu, kun armo kasvattaa. Niitä ovat mm. jumalattomuuden ja maailmallisten himojen hylkääminen; siveä, vanhurskas ja jumalinen elämä; Jeesuksen Kristuksen ilmestymisen odottaminen ja autuaan toivon täyttyminen siinä. Nämä ovat siis armossa kasvamisen seurauksia, näitä ei ole oman yrityksen kautta mahdollista toteuttaa.

Olisipa ollut kiinnostavaa olla kuulemassa, kun Titus Kreetalla puhui, kehotti ja nuhteli (15). Herää uteliaisuus, millainen seuraus näillä Tituksen puheilla oli kreetalaisten hengelliseen kasvuun. Wikipedian mukaan Kreetan kirkko pitää ensimmäisenä piispanaan apostoli Titusta. Titus taisi sittenkin onnistua viestinnässään.

Pirkko