1. Moos. 4 1. Joh. 4

1. Moos. 4

1. Joh. 4

Mitä lukemani raamatunpaikka kertoo ihmisestä yleensä tai minusta ihmisenä?

Kain tuli kateelliseksi veljelleen, kun Jumala suosi Abel-veljen uhrilahjaa mutta ei Kainin. Viha Jumalaa ja kateus veljeä kohtaan johtivat surmatyöhön ja surma karkotukseen Jumalan edestä. Minä en ole Kainia parempi. Osaan kadehtia toisia ihmisiä ja erityisen karvasta on, jos koen, että toisia suositaan minun kustannuksellani. Helposti pintaan nousevat kateus ja loukkaantuminen ovat syntiinlankeemuksen seurausta.

Mitä raamatunkohta kertoo Jumalasta?

Jumala varjeli Kainin elämän siitäkin huolimatta, että Kain oli tehnyt veljessurman. Jumala ei hylännyt Kainia vaan asetti Kainiin oman merkkinsä, joka suojeli Kainia koko tämän elämän ajan (1. Moos. 4:15). Tämä raamantunkohta ihmetyttää minua. Olin ajatellut, että Kainista tuli veljessurman jälkeen valapatto, kaikkien hylkäämä. Ihmiset ehkä hylkäsivät hänet, mutta ei Jumala. Apostoli Johannes muistuttaakin, että rakkaus ilmenee siinä, että Jumala rakasti ensin meitä, ja lähetti Poikansa meidän syntiemme sovitukseksi – ei siinä, että me olisimme rakastaneet häntä (1. Joh. 4:10).

Kuinka sovellan oppimaani omaan elämääni?

Sama raamatunpaikka 1. Joh. 4:10 on kaiverrettuna minun ja puolisoni vihkisormuksiin. Viidentoista vuoden ajan se on muistuttanut meille kummallekin, että Jumala rakastaa ehdoitta meitä ja on maksanut suuren hinnan vapauttaakseen meidät synnin vallasta.  Haluan tarrautua tähän raamatunpaikkaan myös silloin, kun olen katkera tai vihainen jollekin ihmiselle. Silloin erityisesti tarvitsen kokemuksen Jumalan ehdottomasta rakkaudesta, joka voi antaa voimaa anteeksiantoon ja rakkaudellisiin tekoihin toista kohtaan.

Mitkä ovat sinun löytösi päivän raamatunkohdista?

Heli


Olen lukenut tämän päivän raamatunpaikat yllä olevat kolme kysymystä mielessäni. Jokaisesta jaejaksosta tai erillisestä kertomuksesta voi esittää yksinkertaiset kysymykset: Mitä lukemani raamatunpaikka kertoo ihmisestä yleensä tai minusta ihmisenä? Mitä raamatunkohta kertoo Jumalasta? Kuinka sovellan oppimaani omaan elämääni? Viimeisimpään kysymykseen on hyvä muotoilla konkreettinen ja riittävän täsmällinen tavoite, jota on mahdollista alkaa toteuttaa heti tai lähipäivien aikana. Jumalan sana vaikuttaa ja muuttaa meitä, kun otamme siitä opiksi ja alamme elää sen mukaan.