1. Moos. 32 Matt. 3

1. Moos. 32

Jaakob kohtasi Esaun, petetyn veljensä. Jaakob rukoili ja vetosi Jumalan lupauksiin. Hän oli taas ovela ja suunnitteli, miten selviytyä, jos Esau hyökkäisi perheen ja lauman kimppuun. Jaakob jakoi omaisuuttaan kahteen eri osaan. Sijoitukset piti hajauttaa kuin osakesalkku konsanaan.

Tämä luku kertoo myös kuuluisasta Jaakobin painista. Se on hiukan mystinen, mutta lopputulemana oli, että Jaakob sai uuden nimen, pysyvän vamman ja siunauksen. Hän arvatenkin muisti käymänsä painin koko loppuelämänsä ajan ontuessaan jokaisella askeleella.

Matt. 3

Johannes Kastajan toimintaa kuvataan tässä luvussa. Johannes Kastaja kohtasi Jeesuksen ja kastoi hänet. Johanneksella oli ymmärrys Jeesuksen asemasta ja omasta asemastaan suhteessa Jeesukseen. Raamattu ei kerro Johanneksen lapsuudesta eikä siitä, miten hänen äitinsä oli kertonut perheensä kokemuksista Johanneksen syntymään liittyen tai äitinsä ja Marian, Jeesuksen äidin kohtaamisesta (Luuk 1). Arvelen, että kaikki nämä oli Johannekselle opetettu. Johanneksen on täytynyt olla myös varsin tietoinen omasta kutsustaan, että hän on pystynyt valitsemaan toimintamallinsa ja uskaltanut toimia aikansa ”viisaita” haastaen.

Kun Jeesus tuli kastettavaksi, Johannes nöyrtyi. On siinä ollut fariseuksilla ja saddukeuksilla ihmettelemistä, kun hetkeä aiemmin sama Johannes oli kiivaasti puhutellut heitä ja sitten Jeesuksen kohtaamisessa mies muuttui. Saman kutsun sisällä voi siis olla hyvin erilaista toimintaa ja tarvetta joustaa sen mukaan, miten on tarkoituksenmukaista. Voimme elää pyhien yhteydessä ja olla kutsuttuja, vaikka eri tilanteissa ja ajankohtina toiminta saattaa näyttää ihan erilaiselta. Kutsu ja Kutsuja on sama.

Pirkko