1. Moos. 33 Matt. 4

1. Moos. 33

Jaakobin ja Esaun kohtaaminen kuvataan tässä luvussa. Kohtaaminen oli rauhaisa ja ystävällinen. Nyt veljekset jatkoivat Jaakobin ehdotuksen mukaan erillään. Sitä en ymmärrä, miksi Jaakob lupasi kulkea Esaun perässä, mutta kulkikin eri suuntaan. Eikö hän uskaltanut kertoa tarpeestaan elää oman perheensä kanssa vai onko pohjimmiltaan kyse hengellisestä erottelukyvystä: Jaakob halusi seurata sittenkin Jumalaa, ei veljeään. Jaakobhan rakensi alttarin Israelin Jumalalle sinne, minne päätyi (jae 20).

Matt. 4

Tämä luku kertoo, että Jeesus muutti. Hän lähti Nasaretista ja muutti Kapernaumiin. Kartan mukaan hän asui edelleen Galileassa. Jakeesta 12 eteenpäin kerrotaan, että hän kulki eri puolilla Galileaa, opetti synagogissa ja paransi sairaita. Häntä seurasi joukko ihmisiä, jotka olivat kotoisin eri maakunnista. Todistus Jeesuksesta levisi jo tuolloin varsin laajalle alueelle. Ihmeitten näkeminen ja Jeesuksen opetus tuskin jäi kertomatta kotikontujen ihmisille. Nyt siunaan kaikkia, joiden on tarve kuulla evankeliumi näinä aikoina. Ehkä samoilta seuduilta, vaikkapa Syyriasta tulleet ovat täällä siksi, että tämäkin sukupolvi saa kuulla Jeesuksesta.

Pirkko