2. Moos. 27 Apt. 20

2. Moos. 27

Mistä öljy kertoo? Öljy on Raamatussa Pyhän Hengen vertauskuva, joka kertoo, että Jumala on Henkensä kautta meitä lähellä. Jumala käski varamaan öljyä telttamajaan niin paljon, että sitä riittää pitämään telttamajan lamput palamassa aina läpi yön (2. Moos. 27:20–21. Jumala huolehti jo Vanhan testamentin aikana siitä, että hänen läsnäolonsa merkki näkyisi läpi yön.

Jos valvomme öisin huolten, kipujen tai muuten vain unettomuuden vuoksi tai teemme yössä työtä, on rohkaisevaa tietää, että emme ole yksin, vaan Jumala valvoo meidän kanssaan. ”Ei hän väsy, ei hän nuku, hän on Israelin turva” (Psa 121:4).

Öljy on myös runsauden vertauskuva ja sitä vuodatettiinkin monissa Vanhan testamentin ruokauhreissa Jumalalle. Lisäksi öljyllä voiteleminen oli ilon ja onnen vertauskuva, minkä vuoksi Raamatussa puhutaankin ”iloöljystä”. Kuningas asetettiin virkaan vuodattamalla öljyä hänen päälleen (1. Sam. 10:1). Öljyllä voitelu vahvisti kuninkaalle, että Jumala oli valinnut hänet ja myös antoi avun ja voiman kuninkaan vastuulliseen tehtävään. Öljyllä voideltiin myös sairaita (Jaak. 5:14–15) Uuden testamentin ja varhaiskirkon aikana ja siitä on tullut kirkollinen käytäntö. Öljyn kautta voimme tuoda ja kokea Jumalan läsnäolon sairaalle ihmiselle useamman aistin kautta havaittavaksi. Sairas voidaan siunata joko kättenpäällepanemisella tai öljyllä voitelemisella ja sen voi tehdä pappi, muu seurakunnan työntekijä tai seurakuntalainen, siteeraa evl.fi-verkkosivut kirkollisten toimitusten kirjaa (2003).

Apt. 20

Uhrautumisesta. Paavali suuntasi Jerusalemiin, vaikka hän oli kuullut useasta suunnasta ja Pyhä Henki oli puhunut hänelle, että häntä odottavat vankeus ja ahdinko (Apt. 20:23). Tämä kertoo siitä, että Jeesuksen seuraaminen ei johda aina mukavaan ja helppoon elämään. Ajattelen, että emme pysty uhraamaan itseämme ja unohtamaan mukavuudenhaluamme pelkällä päättäväisyydellä tai sisulla.

Urheilija harjoittelee kestämään elimistöön kertyvän maitohapon tuottamaa tuskaa, jotta voisi voittaa. Voitto kruunaa kaiken ja suorituksen aikainen tuska unohtuu.  

Samalla tavoin voi vaikuttaa usko Jeesukseen. Uskovakin voi olla valmis uhrautumaan ja kestämään väliaikaista epämukavuutta ja ahdistusta, kun vaivannäön syy on selvä. Jeesus antaa meille sellaisen vapauden, turvan ja tulevaisuuden toivon, että kiitollisuus ja halu levittää hyvää ympärillemme saa meidät näkemään vaivaa.

Heli