Ps. 1 Mark. 7

Ps. 1

Mark. 7

Lainopettajat olivat tulleet etsimään virheitä Jeesuksesta ja hänen seurueestaan, mutta eivät itsestään. Perinnäissääntöjä käytettiin arvostelun ja syytöksen välineenä, joilla oli tarkoitus päteä omissa ja toisten silmissä. Ulkoisiin asioihin tuijottaminen peitti fariseuksilta ja lainoppineilta  näkymän sinne, mistä kaikki synti on lähtöisin eli omaan sydämeen ja sen puhtauteen. Voiko näin käydä myös meille?

Jeesus paljasti sanoillaan hurskaimmankin ihmisen todellisen sisimmän. ”Juuri ihmisen sisältä, sydämestä, lähtevät pahat ajatukset, niiden mukana siveettömyys, varkaudet, murhat, aviorikokset, ahneus, häijyys, vilppi…” (21-22). Tässä on jokaisen ihmisen syvin ja varsinainen ongelma. Tätä ongelmaa ei selvitetä ulkoisilla käytänteillä kuten käsien pesulla, vaan Jeesuksen ristin juurella armoa ja anteeksiantamusta pyytäen.

Raamatun perusajatus ihmisestä on selvä. Synti erottaa ihmisen Jumalasta. Tuli mieleen sana perisynti, jonka evl.fi/sanasto määrittelee seuraavasti:” Perisynti (latinaksi peccatum originale) tarkoittaa ihmisen olemukseen kuuluvaa taipumusta pahaan. Kirkkoisä Augustinuksen mukaan jokaisessa ihmisessä on ominaisuus, joka selittää maailmassa olevat pahat asiat: itsekkyyden ja rakkaudettomuuden. Martti Lutherin Ison Katekismuksen mukaan perisynnistä kasvavia pahan hedelmiä ovat esimerkiksi epäusko, harhaoppi, epäjumalanpalvelus, ylimielisyys, epätoivo, Jumalan sanan halveksiminen, murha, epäsiveellisyys, varkaus ja petos. Perisynti on peräisin syntiinlankeemuksesta. Se saa ihmisen tekemään myös tekosyntejä.” 

Se, miten oman syntisen sydämen kanssa elämästä selviää hengissä, onkin jo pohdinnan arvoinen asia. “Yli kaiken varottavan varjele sydämesi, sillä sieltä elämä lähtee” (Snl. 4:23). 

“Hyvä on sen osa, joka ei vaella jumalattomien tavoin, ei astu syntisten teille, ei istu pilkkaajien parissa vaan löytää ilonsa Herran laista, tutkii sitä päivin ja öin. Hän on kuin puu vetten äärelle istutettu: se antaa hedelmänsä ajallaan, eivätkä sen lehdet lakastu. Hän menestyy kaikissa toimissaan” ( Ps. 1:1-3).

Juha