Ps. 4 Mark. 10

Ps. 4

Mark. 10

Vertailu ja ihmisten luokittelu jonkin kriteerin mukaan ovat varmaan tuttuja juttuja myös monelle meistä. Niin oli opetuslastenkin keskuudessa. Ehkä he  olivat mielestään onnistuneet niin hyvin, että heillä oli varaa jopa kiistellä omasta erinomaisuudestaan ja valtakunnan ensimmäisistä sijoista. Jeesus palauttaa opetuslapset ruotuun ottamalla tällä kertaa itsensä esimerkiksi Ihmisen Poikana, joka ei tullut palveltavaksi, vaan palvelemaan. Hän uhrasi itsensä ja lunasti meidät syntiset Jumalan omiksi. Jeesus kertoo myös  jo hieman Valtakunnan luontoiseduista Pietarin sitä kysyessä. Se, joka luopuu Jeesuksen ja evankeliumin tähden monista elämän tärkeistä asioista, ei jää palkkaansa vaille. Jeesus lupaa jo nyt satakertaisesti enemmän, tosin myös vainoja, ja tulevassa ajassa iankaikkisen elämän! Lopuksi Jeesus lisää vielä vähän arvoituksellisen ajatuksen:” Mutta monet ensimmäiset tulevat olemaan viimeisiä ja viimeiset ensimmäisiä” (31).

Jeesus rakastaa lapsia! Tämä tuli selväksi, kun hän närkästyi opetuslapsille, jotka olivat moittineet lapsia Jeesuksen luo tuoneita vanhempia. Jeesus näki pienessä lapsessa vastakohdan opetuslapsilleen, jotka pitivät aikalaistensa tavoin tärkeänä ulkonaista kunniaa ja valtaa. Jeesus siunaa ja koskettaa lapsia, vaikka monet epäilivät lasten olevan liian pieniä oppimaan Jeesukselta. Itse asiassa tilanne on aivan päinvastoin. Jeesus nostaa lapsen esikuvaksi, sillä  Jumalan valtakunta on otettava vastaan lapsen tavoin. Lapsen kaltainen usko kertoo sydämen nöyryydestä, luottamuksesta ja rohkeudesta olla heikko ja tarvitseva, koska Taivaan Isä pitää huolta. Lapseus on kristityn oikea olotila, joka uskaltaa elää armosta, ja jatkaa uuden elämän ihmettelyä lapsen uteliaisuudella. “Hänen on tultava suuremmaksi, minun pienemmäksi”, sanoi Johannes Kastaja.

Itse koen olevani etuoikeutettu, kun saan tehdä työtä lasten parissa. Vaikka työ on vastuullista ja vaativaa, tulee sen kautta usein muistutetuksi ja haastetuksi elää lapsen kaltaisuuden huolettomuudessa ja tässä hetkessä. Jeesus lupasi myös aika ihmeellisesti  tulla lasten mukana paikalle:” Joka minun nimessäni ottaa luokseen yhdenkin tällaisen lapsen, se ottaa luokseen minut” (9:37).

“Mutta sinä annat sydämeeni suuremman ilon kuin kukaan saa viinin ja viljan runsaudesta. Rauhassa menen levolle ja nukahdan. Sinä, Herra, sinä yksin olet minun suojani, minä saan elää turvassa” (Ps 4: 8-9).

Juha