Ps. 12 Room. 2

Ps. 12

Tämän psalmin viesti on erittäin ajankohtainen. Kun pohdimme, mihin täällä voi luottaa, kuka puhuu totta, kuka vääntelee totuutta ja kenelle ja minkä takia, olemme ihan pulassa. Meitä lohduttakoon jae 7: ”Herran sanat ovat todet ja puhtaat…” sekä jae 8: ”Sinä Herra suojelet meitä, sinä varjelet meitä joka hetki tämän pahan ajan keskellä.” Huomaa psalmissa sana meitä – olemme seurakunta, uskovan elämä ei ole yksilölaji.

Room. 2

Tässä toisessa luvussa Paavali selvittää lukijoilleen, todellisen juutalaisuuden ja pinnallisen juutalaisuuden eroja. Tulkitsen niin, että kirjeen lukijoissa on myös juutalaisia, joille Paavalin on avattava Jeesuksen merkitystä erikoisen selkeällä tavalla haastamalla juutalaista ajattelua Jumalalle kelpaamisesta.

Suomalaisessa ajattelussa tuntuu olevan paljon sen sorttista vinoumaa, jossa taivaspaikkaa tienataan hyvillä teoilla, olemalla hyvä ihminen tai joskus ilmaistaan, että elämän kärsimykset vievät kirkkauteen. Jeesus ja hänen merkityksensä pelastajana sivuutetaan, vaikka lähes kaikki ovat jossain vaiheessa kuulleet evankeliumin. Auta meitä omassa tehtävässämme, Pyhä Henki, miten kirkastaisit Jeesusta Kristusta siellä, mihin olet meidät lähettänyt.

Pirkko