4 Moos. 24 Fil. 1

4 Moos. 24

Päivän Vanhan testamentin kohta kuroo yhteen kertomuksen siitä, kun Balak yritti saada Bileamin kiroamaan Israelin. Mietin tänään sitä, miten ihanan suoraselkäinen Bileam oli alusta saakka, aivan kuten hän itsekin sanoi: ”Minähän sanoin jo sanantuojillesi, jotka lähetit luokseni: ’Vaikka Balak antaisi minulle palatsinsa täydeltä hopeaa ja kultaa, minä en voisi rikkoa Herran käskyä vastaan enkä tehdä mitään oman mieleni mukaan, en hyvää enkä pahaa. Niin kuin Herra puhuu, niin on minunkin puhuttava.'” On aina ilahduttavaa törmätä myös tämän päivän Bileameihin, niihin jotka eivät kumartele suuntaan ja toiseen, vaan pysyvät lujasti sen takana, minkä uskovat oikeaksi. Toki on tärkeää säilyttää nöyryys ja suhteellisuudentaju, mutta suoraselkäisyys ja vankkumattomuus silloin, kun ainoa motiivi takinkäännölle on muiden ihmisten painostus, ovat piirteitä, joita soisin meille kaikille lisää. Toivoisin, että välittäisimme ennen kaikkea ensisijaisesti siitä, mitä Jumala ajattelee, emmekä siitä, miten esimerkiksi meidän maineellemme käy.

Fil. 1

”Rukoilen myös, että teidän rakkautenne kasvaisi ja yltäisi yhä parempaan ymmärrykseen ja harkintaan, niin että osaisitte erottaa, mikä on tärkeää, säilyisitte puhtaina ja moitteettomina odottaessanne Kristuksen päivää ja tuottaisitte Jumalan kunniaksi ja kiitokseksi runsain mitoin hyvää hedelmää, jonka saa aikaan Jeesus Kristus.” (Fil. 1:9-11) Nämä sanat Paavalilta luovat levollista perspektiiviä pyhitykseen: kyse ei ole siitä, että yrittäisimme epätoivoisesti lopettaa synnin tekemisen, vaan siitä, että rakkaus saisi kasvaa Jeesuksen Kristuksen rakkaudesta käsin. Mitä tämä voisi käytännössä tarkoittaa? Otan esimerkin Jeesukselta itseltään: rukoile vainoojiesi puolesta (tai ainakin kerro Jumalalle, miten paljon päästä ottaa). Kun käsittelee vaikeita, usein syntiin johtavia inhimillisiä ajatuksia rukouksessa, voi yhtäkkiä huomata, että on hyvin vaikeaa siunata ja vihata toista ihmistä samaan aikaan. Toki tämäkin tökkii joskus ja tämä oli vain yksi esimerkki, mutta tällainen ajattelutapa toimii usein kaikkein parhaiten: älä yritä päästä epätoivoisesti eroon pahasta, vaan tankkaa hyvyyttä niin paljon, että pahalle ei ole enää tilaa.

Esteri