4 Moos. 33 1. Tess. 2

4 Moos. 33

1. Tess. 2

Luin tätä kirjoittaessa Helsingin sanomista artikkelin startup- yrittäjä Juhana Rintalan kovista työpaineista, jotka johtivat uupumiseen. Hän kuvailee kuinka mahdollisesta epäonnistumisesta tuli elämän suurin pelko. Rintala oivalsi, että hänen pitää huolehtia henkisessä hyvinvoinnista. Hän haki apua ammattilaiselta, jolle pystyi puhumaan asioistaan ja löysi myös muita ratkaisuja elämäänsä. Toisinaan voimme olla toistemme taakkojen keventäjiä, Kristuksen lähettiläitä. Toisinaan voimme tarvita niitä monia tukiverkkoja, niitä apuja, joita meille on tarjolla. Nämäkin kertovat mielestäni Jumalan hyvyyden vaikutuksesta ja lahjoista meidän yhteiskunnassamme.

Kristittyinä mekin voimme ajautua elämässämme vaatimusten kautta uupumiseen asti, jos unohdamme sen, mikä on voimamme lähde, lepo Kristuksessa. Voimme myös luoda ympärillemme vääränlaisen vaatimusten kulttuurin, jossa väsytämme sekä itsemme, että lähimmäisemme. Paavali kehottaa tessalonikalaisia elämään Jumalalle kelpaavaa elämää. Tämän asian olen elämäni aikana usein ymmärtänyt väärin ja väsynytkin vaatimusten paineessa. Silloin olen aina unohtanut, millaiseen elämään Jumala on minut kutsunut, millaista on elää Jumalalle kelpaavaa elämää.

Apostoli Johannes kuvaa evankeliumissa itseään opetuslapseksi, jota Jeesus rakasti. Viimeisellä aterialla häntä kuvataan nojaamassa Jeesuksen rintaa, hän tuntui ymmärtäneen, mitä Jeesuksen rakkaus oli. Johannes nojasi elämässään Kristuksen rakkauteen ja luotti sen kestävän. Jeesus kutsuu meitä hänen lepoonsa, hänen ansioonsa ja tekonsa luokse. Hän sanoo myös ettei hänen vaatimuksensa ole raskaita kantaa. Thomas Wilcox sanoo Kallis hunajan pisara kirjassaan näin: katso Kristukseen ja tee niin paljon töitä kuin tahdot. Seiso koko painollasi Kristuksen vanhurskauden varassa.

Jumalalle kelpaava elämä on sellaista, jossa muistamme vanhurskautemme, kelpaavuutemme olevan hänen ansionsa, hänen rakkautensa teko tähtemme. Uskoon kuuluu selvä tietoisuus synnistä ja Kristuksen veren ansiosta. Siihen kuuluu myös selvä tietoisuus siitä, että Kristus haluaa pelastaa yksin sen tähden, että olet syntinen, Thomas Wilcox Kallis hunajan pisara. Jumala tietää heikkoutemme ja sen takia hän ei vaadikaan meiltä sellaista, jota emme pysty tekemään. Jumalalle kelpaava elämä on nojaamista hänen rakkauteensa, lepäämistä hänen täytetyssä työssään. Se ei ole vaatimusten tai käskyjen noudattamista, jossa uuvumme. Se on lepoa Kristuksessa. Tänäänkin saamme taas tuoda taakkamme hänen kannettavakseen, hän antaa levon.

Mika M