5 Moos. 16, Tit. 3

5. Moos. 16

Jälleen kerran Jumala määrää israelilaiset viettämään juhlia. Kolme isoa juhlaa vuodessa valmisteluineen merkitsee ajallisestikin aikamoista panostusta. Tietenkin juhlia oli muitakin, sillä esimerkiksi jokainen sapatti oli myös juhla. Juhlat olivat iloista aikaa, mutta niillä myös elettiin uudestaan tärkeitä historian tapahtumia. On hyvä muistaa, että  Mooseksen laki ei ole kuvausta siitä, miten tullaan juutalaiseksi, vaan siitä, että se annettiin kansalle, jonka Jumala oli jo ottanut omakseen ja vapauttanut orjuudesta. Se on siis kuvausta siitä, miten pysytään siinä liitossa, jonka Herra on jo tehnyt kansansa kanssa. Lähtökohtana on siis Jumalan valinta ja vapautus.

Tit. 3

Kuvaus terveen opin mukaisesta elämästä jatkuu. Tässä puhutaan enemmän suhteista seurakunnan ulkopuoliseen ihmisiin. Tarkoitus on tehdä hyvää ja elää sovussa kaikkien kanssa. Muuten luvun sisältö sopii hyvin ajatuksiin siitä, mitä päivän Vanhan Testamentin luku herätti. Jumalan pelastus tulee aina ennen ihmisen toimintaa. Nämä seuraavat sanat tiivistävät hyvin evankeliumin:

”Hän pelasti meidät, ei meidän hurskaiden tekojemme tähden, vaan pelkästä armosta. Hän pelasti meidät pesemällä meidät puhtaiksi, niin että synnyimme uudesti ja Pyhä Henki uudisti meidät. Tämän Hengen hän vuodatti runsaana meidän päällemme Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen kautta,  jotta me hänen armonsa ansiosta tulisimme vanhurskaiksi ja saisimme osaksemme ikuisen elämän, niin kuin toivomme.”

Marko