Joos. 11, Joh. 2

Joos. 11

Joh. 2

Jeesuksella kilahti, kun temppeli, Jeesuksen Isän huone, oli kuin markkinatori. Temppeliin liittyi paljon ohjeita ja sääntöjä sen ajan hengellisyyden harjoittamisessa. Uhrieläimiähän monet kaupattavat asiat siellä taisivat olla. Kiintoisaa olisi tietää, mikä oikeastaan sai Jeesuksen reagoimaan noin. Voisin arvailla, että hän ymmärsi oman uhrin osansa, joka oli niin paljon enemmän kuin eläinuhrit. Toisaalta Jeesus ymmärsi synnin vakavuuden ja Isän pyhyyden, ja näiden rinnalla markkinahumu oli lähes irvokasta. Syntyy ajatus, että synnin tunnolla ja puhdistautumisyrityksillä tehtiin bisnestä. Ja kai monella tapaa edelleenkin tehdään. Tätä täytyykin pohtia enemmän.

Ehkä tämän Jeesuksen kiivauden nähneet ja kokeneet saivat tilaisuuden pysähtyä ydinasian ympärille. Ehkä tämäkin tilanne muistettiin, kun ylösnousemus oli totta. Näin ainakin opetuslasten kerrotaan ymmärtäneen Jeesuksen sanat temppelin uudelleen rakentamista kolmessa päivässä (jae 22).

Millaisia puhdistustoimia Jeesus onkaan ollut valmis tekemään vuosisatojen ja vuosituhansien aikaan. Ehkä juuri siksi on syntynyt uusia herätyksen aaltoja tai hengellisiä uudistusliikkeitä kautta vuosien. Jeesus ei ole muuttunut, ristintyön arvo ei ole muuttunut. Pidetään näistä kiinni.

Pirkko