Joos. 15, Joh. 6

Joos. 15

Joh. 6

KohtaamisPaikassa oli muutama vuosi sitten opetussarja Jeesuksen minä olen -lauseista Johanneksen evankeliumissa. Nuo lauseet löytyvät yhtä lukuunottamatta tällä viikolla luettavista luvuista. En keskity niihin kaikkiin, mutta osaan kyllä. Ruokkimisihme oli taustana lauseelle minä olen elämän leipä ja luvun loppuosan opetukselle Jeesuksesta elämän leipänä. 

Jeesus julisti olevansa se, joka tyydyttää elämän nälän. Ilman yhteyttä Jeesukseen ihmisen elämästä puuttuu tekijä, joka antaa sille tarkoituksen. Jeesus on taivaasta tullut leipä, josta Vt:n mannaihme oli esikuvana. On olemassa muutakin nälkää kuin mahan täyttäminen. Jumala auttaa meitä käytännön tarpeissa myös, mutta meillä kaikilla on perustavanlaatuisia tarpeita jokapäiväisten lisäksi. Näitä ovat ainakin elämän merkitys ja tarkoitus, tarve olla rakastettu, tarve saada anteeksi. Monet tavoittelemamme asiat eivät tahdo riittää pitemmällä tähtäimellä tyydyttämään syviä tarpeitamme. Jeesus antaa ymmärtää, että hän tyydyttää ihmisen sisimmässä olevan nälän.

Kun ikää karttuu, niin sitä alkaa kiinnittää huomiota myös Jeesuksen sanoihin, joissa puhutaan toivosta ja ikuisesta elämästä. Jakeessa 6:40 on tällainen lupaus: “Minun Isäni tahtoo, että jokaisella, joka näkee Pojan ja uskoo häneen, on ikuinen elämä. Viimeisenä päivänä minä herätän hänet.” Jeesus täyttää syvimmät tarpeemme jo nyt ja lopullisesti jonain päivänä koittavassa iankaikkisessa elämässä. 

Mika