Tuom. 11, 1. Joh. 5

Tuom. 11

”Pidäthän sinäkin itselläsi kaiken sen maan, jonka jumalasi Kemos antaa haltuusi. Aivan samoin mekin otamme haltuumme sen alueen, jonka asukkaat Herra, meidän Jumalamme, hävittää meidän tieltämme.” (Tuom. 11:24)

VT:n sotia ja alueiden valtaamisia on välillä vaikea ymmärtää.  Ehkä Ukrainan sota on antanut ymmärrystä siitä, että sota ei aina ole niin mustavalkoista. On helppo olla nyt Ukrainan puolella ”vastahyökkäyksessä”, kun katsoo tilanteen taustoja.

Jonkunlaisen näkökulman VT:n sotiin tarjoaa se, että poliittinen järjestelmä, kulttuuri ja maailmankuva olivat todella erilaisia kuin yleisesti meidän aikamme länsimaissa. Kansoilla ja sitä kautta eri alueilla oli omat jumalansa. Sodat olivat tätä kautta ”henkien taisteluja”. Sodissa katsottiin, kenen jumala on voimakkain.

Jeesus mullisti kuvaa sotimisesta:
”Teille on opetettu: ’Rakasta lähimmäistäsi ja vihaa vihamiestäsi.’ Mutta minä sanon teille: rakastakaa vihamiehiänne ja rukoilkaa vainoojienne puolesta” (Matt. 5:43-44)

”Emmehän me taistele ihmisiä vastaan vaan henkivaltoja ja voimia vastaan, tämän pimeyden maailman hallitsijoita ja avaruuden pahoja henkiä vastaan.” (Ef. 6:12)

Uudessa liitossa emme käy sotia ihmisiä vastaan. Olemme silti taistelussa rakkauden, hyvyyden, oikeudenmukaisuuden ja ilosanoman leviämisen puolesta. Jumalan valtakunnan kansalaisina tahdomme, että Jumalan valtakunta, eli nämä Jumalan hyvät suunnitelmat, valtaavat maailmassa alaa.

Tämä on julistuksemme, rukouksemme ja taistelumme päämäärä: ”Tulkoon sinun valtakuntasi. Tapahtukoon sinun tahtosi, myös maan päällä niin kuin taivaassa.” (Matt. 6:10)

Jeesuksen omina, käymme tätä taistelua voitosta käsin.

”Hän riisui aseista vallat ja voimat ja saattoi ne kaikki häpeään, kun hän teki Kristuksesta niiden voittajan.” (Kol. 2:15)

1. Joh. 5

Nyt kun luin tämän päivän UT:n paikan, huomasin, että tämähän puhu samoista teemoista.

”Me tiedämme olevamme Jumalasta, mutta koko maailma on Pahan vallassa.” (1. Joh. 5:19)

Jumala loi hyvän maailman ja antoi ihmiselle tehtävän ottaa se valtaansa. Ihmisen lankeemuksessa Paha sai ratkaisevalla tavalla valtaa tässä maailmassa. Paha tuli varastamaan, tappamaan ja tuhoamaan Jumalan hyvän luomistyön ja Jumalan hyvän suunnitelman. Jumala ei jättänyt kuitenkaan asiaa tähän, vaan rakkaudessaan lähetti ratkaisun:

”Juuri sitä varten Jumalan Poika tuli maailmaan, että hän tekisi tyhjäksi Paholaisen teot.” (1. Joh. 3:8)

Vaikka olemmekin taistelutantereella, Jeesuksessa olemme jo voittajia:

”Kuka sitten voittaa maailman, ellei se, joka uskoo, että Jeesus on Jumalan Poika?” (1. Joh. 5:1)

Topi