Ps. 54, Matt. 2

Ps. 54

Tämän päivän psalmin lähtötilanne muistuttaa toissapäiväistä. Taas kerran joku oli paljastanut Daavidin olinpaikan murhanhimoiselle Saulille ja taas kerran Daavid päätti tehdä tuntemuksistaan laulun. Toissapäivän psalmissa hän kuulosti katkeralta ja kostonhimoiselta. Tänään sävy on pelokas, ehkä jopa epätoivoinenkin. Daavid tarrautuu kynsin ja hampain ajatukseen Jumalan hyvyydestä ja suuruudesta. Ikään kuin hän sanoisi jotenkin näin: ”Sinä olet hyvä ja voimallinen Jumala, etkö olekin.”

Tämä psalmi vie ajatukseni Paavalin kehotukseen ”kiittäkää joka tilassa.” Kun oma tilanne näyttää epätoivoiselta, niin kiitos voi tuntua aika vieraalta ajatukselta. Pointtina ei olekaan kiittää siitä tilanteesta, vaan kiittää siitä tilanteesta huolimatta.  Näinhän Daavidkin päivän tekstissä tekee. Hän ei ollenkaan kaunistele ongelmiaan, vaan kertoo avoimesti Jumalalle, miten asiat ovat. Mutta se ei estä häntä kiittämästä ja ylistämästä. Tarkoitus ei ole psyykata itseään unohtamaan tosiasiat, vaan nostaa katse oman tilanteen ulkopuolelle kohti Jumalaa.

Matt. 2

Tekstin tärkein viesti minulle on se, että Jeesus perheineen joutui elämään pakolaisena. Matka Egyptiin oli pitkä ja vaarallinen, eikä paluuta vanhaan enää ollut. Minusta tämän kertomuksen pitäisi ratkaista se, miten me itse suhtaudumme keskellämme eläviin pakolaisiin tai maahanmuuttajiin. Usko Jeesukseen merkitsee haastetta asettua heikoimpien puolelle ja näin julistaa Jumalan valtakuntaa, jossa asetelmat ovat usein hyvin toisenlaisia kuin mihin on totuttu. Siellä suurin on se, joka palvelee ja lapsenmieliset ovat autuaita. Ja tosiaan talliin syntynyt ja myöhemmin Egyptissä pakolaisena elänyt Jeesus on maailman vapahtaja. Oikein ymmärrettynä tämä on vapauttavaa. Vastavoimana tälle kaikelle päivän luvussa on Herodes, joka omaa asemaansa ja valtaansa pönkittääkseen turvautuu hirveään väkivaltaan. Hän ei ehkä itsekään tajunnut, kuinka vahvasti hän oli sidottuna omaan vallanhimoonsa. Kuninkuus oli joka tapauksessa hänelle niin tärkeää, että hän oli valmis jopa tapattamaan pieniä lapsia.

Marko