Ps. 56, Matt. 4

Ps. 56

Daavidin psalmeissa pidän Daavidin rehellisyydestä ja kaunopuheisuudesta. Daavid pelkäsi monesti ja rukouksessa hän tunnusti sen rohkeasti. Pelon keskellä hän kuitenkin käänsi huomion sinne, mistä apu tulee:

”Kun pelko minut valtaa, minä turvaudun sinuun. Sinun sanaasi, Jumala, minä ylistän, sinuun minä luotan, en pelkää mitään.” (Psa 56: 4–5).

Matt. 4

Yksinäisenä, väsyneenä ja turhautuneena, ihmissuhdesotkujen ja taloudellisten ongelmien keskellä koemme monenlaisia epäilyksiä. Pitääkö Jumala meistä oikeasti huolta? Välittääkö hän? Onko häntä edes olemassa, kun hän antaa tapahtua sitä ja tuota?

Jeesustakin kiusattiin monella tavalla. Hänellä oli nälkä ja Paholainen yritti houkutella Jeesusta käyttämään yliluonnollista voimaa omaksi hyväkseen. Jeesus voisi yhdellä käskyllä muuttaa erämaan kivet leiviksi. Vaikka nälkä kurni suolissa, Jeesus valitsi riippuvuuden Jumalasta. Jeesus säästi yliluonnolliset ihmeet hetkiin, joissa sairaat ja hädässä olevat ihmiset saivat avun ja todistuksen Jumalan olemassa olosta ja huolenpidosta.

Seuraavaksi Paholainen kutitteli Jeesuksen turhamaisuutta ja näyttämisen halua ja kehotti hyppäämään temppelimuurin harjalta. Tottahan Jumalan enkelit Jumalan pojan pelastaisivat (vrt. Psa 91:11)! Jeesus tunsi Jumalan ja raamattunsa Paholaista paremmin. Jumala kyllä varjelee omansa kaikkialla, mihin joudumme, kuolemassakin mutta ei aina kuolemalta. Meidän ei kuitenkaan tule koetella Jumalaa eikä testata eikä kiusata häntä (5. Moos. 6:17; Matt. 4:7). Jumala auttaa omalla ajallaan ja tavallaan.

Kolmanneksi Paholainen tarjosi Jeesukselle pikavoittoa. Jeesus saisi valtaansa koko maailman, kun vain kumartaisi Paholaista. Jumalan tie oli kuitenkin toinen: kärsimyksen ja kuoleman kautta Jeesus lunastaisi jokaisen ihmisen ja voittaisi Paholaisen vallan maailmassa.

Epäilykset ja kiusaukset ovat usein niin hienovaraisia, että emme tunnista niiden aiheuttajaksi Paholaista. Pyhä Henki kuitenkin ohjaa ja auttaa meitä erottamaan Jeesuksen äänen muista äänistä. Pyhä Henki myös lohduttaa ja opastaa, jos emme kykene vastustamaan kiusauksia, kuten Jeesus kykeni.

”Sillä ei meillä ole sellainen ylimmäinen pappi, joka ei voi sääliä meidän heikkouksiamme, vaan joka on ollut kaikessa kiusattu samalla lailla kuin mekin, kuitenkin ilman syntiä.” (Hepr. 4:15)

Heli