2. Sam. 3, Apt. 26

2. Sam. 3

Apt. 26

Paavali saa mahdollisuuden puolustautua juutalaisten syytöksiä vastaan. Puhe on pitkä, perusteellinen ja vaikuttava. Paavalin elämäntarina on Raamatussa yksi puhuttelevimmista. Arvovaltaisten kuulijoiden reaktiot ovat mielenkiintoisia. Toinen on sitä mieltä, että Paavali on järjiltään. Toinen taas kieltäytyy ottamasta vastaan hyvän sanoman Jeesuksesta mitätöimällä sen, mitä Paavali on sanonut.

Mitkähän ovat nykyisin yleisimpiä syitä olla uskomatta Jeesukseen? Valitettavasti tämä kysymys ei koske pelkästään ihmisiä, jotka eivät ole kohdanneet Jeesusta. On myös ihmisiä, jotka luopuvat seurakuntayhteydestä ja ehkäpä jopa uskostaan. Marko Jauhiainen kirjoitti Ristin Voitossa 25.8.2023 mielenkiintoisen artikkelin siitä, miksi ihmiset tipahtavat seurakuntayhteydestä. Seuraavassa on hyvin tiivis luettelo hänen tekemistään havainnoista:

  • pettymys karismaattiseen, jalustalle nostettuun auktoriteettiin
  • seurakunnan vinoutunut oppi
  • teologinen kriisi
  • arvottomuuden kokemus, kun syystä tai toisesta kokee olevansa toisen luokan uskova
  • tekopyhyys
  • vallan väärinkäyttö
  • seurakunnan kyvyttömyys auttaa ihmisen vakavassa kriisissä
  • seurakunnan jakautuminen

Näitä voisi mietiskellä pitkäänkin. Itselleni tästä tulee ajatus, että keskeistä on se, että seurakunnassa kaikkia voitaisiin pitää tavallisina ihmisinä hyvine puolineen ja puutteineen, koska sellaisia me olemme. Asetutaan rinnalle, kuunnellaan, rukoillaan, ollaan rehellisiä ja avoimia.

Pekka