2. Sam. 24, Room. 3

2. Sam.24

Room. 3

Inhimilliset ja jumalalliset voimavarat. Mikä Daavidin toimittamassa väenlaskussa oli niin väärin, että Jumala vihastui ja kuritti Israelin kansaa rutolla Daavidin toiminnan vuoksi? Ainakin väenlasku tarkoitti inhimillisten resurssien laskemista ja niihin luottamista. Väenlaskussahan selvitettiin ja kirjattiin ylös sotakuntoiset miehet sukukunnittain. Väenlaskun tulos käänsi Daavidin ja hänen kansansa huomion inhimillisiin mahdollisuuksiin ja voimavaroihin, pois Jumalan mahdollisuuksista ja voimasta.

Kaikki samalla viivalla. Raamattu tasapäistää ja nöyryyttää meidät. Hengellinen perintömme, perheemme varakkuus ja muut taustatekijät antavat meille erilaiset lähtökohdat elämään. Jumalan edessä olemme kuitenkin yhdessä asiassa samalla viivalla. Yksikään meistä ei ole toista vanhurskaampi eli Jumalalle kelpaavampi. Roomalaiskirjeen 3. luku kertoo suorasukaisesti, että me kaikki olemme valovuosien päässä Jumalasta: ”Ei ole yhtäkään vanhurskasta —— ei ketään, joka etsii Jumalaa.” (j. 11).

Ongelma ratkaistu. Jumalalla oli kuitenkin jo luomisesta lähtien ratkaisu valmiina ongelmaan, joka vasta oli tulossa esiin: ”sillä kaikki ovat tehneet syntiä ja ovat vailla Jumalan kirkkautta mutta saavat hänen armostaan lahjaksi vanhurskauden, koska Kristus Jeesus on lunastanut heidät vapaiksi.” (j. 23 – 24).

Mietin usein, miksi tämä ratkaisu kelpaa niin harvoille. Monikaan ei koe olevansa syntinen, eikä siis tarvitse meidän uskovien tarjoamaa ratkaisua, Jeesusta. Minusta tuntuu, että kyse ei ole siitä, että itse lahjavanhurskaus Jeesuksessa olisi huono. Ehkä monikaan ei tunnista tarvetta Jeesus-lahjalle, kun paketti, jossa sitä tarjoamme, on niin vieraan oloinen. 

Syntisyyden sijaan nykyihminen tunnistaa paremmin syyllisyyden tunteen. UT2020-käännös käyttää tätä sanaa: ”hän (Jumala) on oikeudenmukainen ja tekee syyttömän (vanhemmat käännöksissä vanhurskaan) siitä, joka uskoo Jeesukseen”. (Room. 3:26). Se, joka on kokenut kaiken kalvavaa syyllisyyttä ja riittämättömyyttä, tietää miten ihanaa onkaan vapautua niistä. Miten voimme löytää syyllisyyden vaivaamat ja tarjota ihanaa Jeesus-lahjaa niin, että se alkaa kiinnostaa?

Heli