1. Kun. 10, Room. 13

1. Kun. 10

Room. 13

Herra hallitsee kaikkea, on kuningasten Kuningas

Jokaisen on oltava kuuliainen esivaltaa kohtaa, sillä esivalta on Jumalan palvelija ja toimii minun ja sinun parhaaksi. Verotkin pitää maksaa mukisematta. Tämä tiedetään, mutta oli mielenkiintoista huomata, miten Paavali oikeasti uskoi tähän, sillä antoi tällaisia ohjeita pakanakansan vallan alaisuudessa eläville. Kristityt joutuivat pian keisarin toimesta vainotuiksi ja marttyyreina kuolemaan. Esivalta pystyy ja osaa myös käyttämään väärin valtaansa eikä kunnioita ihmisen mittaamatonta arvoa, minkä Jumala hänelle on antanut. Toisaalta jos esivaltaa ei olisi, vallan ottaisi vahvemman oikeus ja rikollisuus. Voiko tästä tehdä johtopäätöksen, että huonokin esivalta on Jumalan palvelija ja pitää yhteiskuntaa pystyssä? Näin ollen voisi kai sanoa, että lainsäätäjät, oikeuslaitos ja poliisi tekevät tietämättään Jumalan työtä huolehtiessaan yhteiskunnallisesta vanhurskaudesta. Muistakaamme siis rukoilla esivallan puolesta: “Kehotan ennen kaikkea anomaan, rukoilemaan, pitämään esirukouksia ja kiittämään kaikkien ihmisten puolesta, kuninkaiden ja kaikkien vallanpitäjien puolesta, jotta saisimme viettää tyyntä ja rauhallista elämää, kaikin tavoin hurskaasti ja arvokkaasti” (1.Tim 2:1-2).

Maallinen tuomioistuin muistuttaa myös siitä, että kerran kaikkien meidän on astuttava Jumalan taivaallisen tuomioistuimen eteen, myös huonojen ja väärin tekevien hallitsijoiden. 

Kannattaa varjella sydäntään ja pitää omatunto puhtaana sekä maallisissa että taivaallisissa asioissa! “Siksi teen kaikkeni, että minulla aina olisi puhdas omatunto Jumalan ja ihmisten edessä” (Apt 24:16).

Juha