2. Kun. 4, 1. Kor. 13

2. Kun. 4

1. Kor. 13

2 Kun 4

Tämän päivän luvussa kerrotaan Elisan tekemistä ihmeistä. Niitä lukiessa tulee mieleen, että vastaavaa tapahtui Jeesuksen aikana. Kuolleen profeetanoppilaan leski sai Elisan ohjeiden avulla täsmällisen avun taloushuoliinsa. Yhdestä ruokaöljypullosta riitti öljyä kaikkiin tyhjiin pulloihin. Öljyä ei tullut liikaa, mutta ei liian vähänkään, vaan juuri tarvittava määrä. Tämä kertomus muistuttaa Jeesuksen sanoista: “Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämäkin.” Matt 6:33.

Seuraavassa kertomuksessa avun saa varakas sunemilainen nainen. Nainen oli auttanut Elisaa antamalla tämän majoittua kodissaan. Nainen oli saanut ison rukousvastauksen saadessaan iäkkään miehensä kanssa lapsen. Lapsi kuitenkin kuoli ja Elisan rukousten avulla poika heräsi henkiin. Tämä oli ihmeistä suurin ja sellainen, josta jälleen tulee mieleen Jeesus. Vaikka kuolleista heräämiset ovat harvinaisia, niin Jeesuksen ylösnousemus avaa toivon näköalan kuoleman edessä.

1 Kor 13

Keskelle opetusta armolahjoista Paavali ottaa esille rakkauden tienä tai ympäristönä terveeseen lahjojen käyttöön. Silloin kun palvelemme lahjoilla toisia meidän on pyydettävä rakkautta näitä ihmisiä kohtaan. Esim. profetoimisen idea on välittää Jumalan rakkautta toisille ja siksi tuota lahjaa käytettäessä rakkaus luo terveen toimintaympäristön. 

Jakeesta neljä alkaa luettelo siitä, millainen rakkaus on. Ensimmäiseksi mainitaan kärsivällisyys. Harvoin olen pysähtynyt tuohon luetteloon, mutta viime aikoina se on jollain tavalla koskettanut. Kärsivällisyys on asia, jota tarvitsemme niin ihmissuhteissa kuin sairauksien kanssa kamppaillessa tai Jeesuksen seuraamisessa. Kärsivällisyys on asia, jota opitaan silloin, kun elämässä on hankalia vaiheita. Meistä ei tule kärsivällisiä silloin kun kaikki sujuu hyvin.

Taitaa olla tuttu ajatus lukea tätä lukua niin, että sana rakkaus vaihdetaan sanaan Jeesus. Silloin saamme uutta näkökulmaa tekstiin: Jeesus on kärsivällinen, Jeesus on lempeä…

Tämä lukuohjelma on ollut itselleni tärkeä. Jatkan lukuohjelman seuraamista, vaikka jäänkin nyt pois kirjoittajaringistä. 

Mika