2. Kun. 18, 2. Kor. 11

Tänään raamatunlukuohjelman kommentaattorina vierailee Hanna.

2. Kun. 18

2. Kor. 11

2. Kun. 18
Juudassa ja israelissa poliittiset salamurhat ja kapinat rehottavat valtoimenaan. Juudassa on havaittavissa kuitenkin hieman valoa pimeyden keskellä. Kuninkaaksi tulee nuori Hiskia. Hän edustaa vähemmistöä Juudan kuninkaissa “tehdessään sitä, mikä on oikein Herran silmissä”. Pienenä raamattuknoppina sanottakoon, että ymmärtääkseni 8/20 Juudan kuninkaista toimi tällä tavoin ja 0/20 Israelin kuninkaista.

Hiskia suree kansansa syntejä ja ryhtyy toimiin palauttaakseen sen oikealle tielle. Tämä ei kuitenkaan näytä olevan helppo tehtävä, nimittäin Juudassa valloillaan oleva epäjumalien palvonta ja synkretismi näytti aivan riistäytyneen käsistä. Mielenkiintoisena esimerkkinä tästä on 2. Kun. 18:4, jossa Hiskia lyö palasiksi Mooseksen tekemän pronssikäärmeen. Pronssikäärme oli aikoinaan Jumalan määräämä pelastuksen ja parantumisen symboli, joka kutsui israelilaisia kääntämään katseet Häntä kohti. Nyt kuitenkin kirjoittaja kertoo, että kansa on alkanut palvoa itse esinettä; pronssikäärmettä.

Sen lisäksi että kansa on kääntynyt palvomaan vieraiden kansojen jumalia, se on siis vääntänyt ja kääntänyt omaan uskoonsa liittyviä asioita päälaelleen. Vaikka jokin näytti viittaavan Israelin Jumalaan, ei se välttämättä ollut Jumalan tahdon mukaista. Onko meidän ajassamme joitakin vastaavia väännöksiä?

Hanna