1. Aik. 24, Luuk. 17

1 Aik. 24

Luuk. 17

Spitaalisista vain yksi tuli pelastukseen, vaikka kaikki 10 kokivat ihmeparantumisen. “Jos he eivät kuuntele Moosesta ja profeettoja, ei heitä saada uskomaan, vaikka joku nousisi kuolleista” tuli mieleen edellisen luvun kertomuksesta rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta. Parannusihme oli todellinen, mutta sen hyöty jäi tavallaan vaillinaiseksi. Oliko niin, että muut yhdeksän “vain” parantuivat, mutta lopulta vain yksi pelastui. Jäivätkö muut siis hengellisesti kuolleiksi?

Kiitollinen samarialainen, joka oli Jeesuksen esiin nostama esimerkki, oli muukalainen ja hyljeksitty. Hän kääntyi  takaisin voidakseen kiittää hyväntekijäänsä. Hän oli saanut lahjana terveyden siinä missä yhdeksän muutakin, mutta vain hänelle se oli kutsu Jumalan luo. Ehkäpä muut olivat liian kiireisiä saamaan papilta todistuksen palatakseen normaaliin elämään. Hän oli kuitenkin se, joka palasi Jeesuksen luo sai häneltä pelastuksen. Onko kiitollisuus Jumalalle sellainen elämänasenne, joka saa aikaan uusia ihmeitä ja onnellisuutta elämään? 

Harmi, että muut eivät tajunneet Jeesuksen todellisuutta, sillä ”Joka yrittää turvata elämänsä, kadottaa sen, mutta joka sen kadottaa, on pelastava sen omakseen” (33)  Tai niin kuin Luukas (9:24) jo aiemmin totesi:“Sillä se, joka tahtoo pelastaa elämänsä, kadottaa sen, mutta joka sen minun tähteni kadottaa, on sen pelastava.” Paluu takaisin ilman Jeesusta voi olla suuri riski, jos sitä katselee vaikka Lootin vaimon esimerkin kautta (32). Hän haikaili menneeseen ja menehtyi. 

Miten sitten voi löytää Jumalan? On selvää, että Jumala on etsinyt kadonneita koko ajan paratiisista lähtien.” Missä sinä olet” (1. Moos 3:9). Tämä luku  kertoo siitä, että Jumalan valtakunta on meidän keskellämme. Vaikka kaikki eivät näe ja koe sen todellisuutta, se on suuri mahdollisuus tulla löydetyksi ja armahdetuksi. Jumala kutsuu ihmisiä puoleensa monin eri tavoin, ja meillä jokaisella on myös oma tarina siitä kerrottavanamme. Pyhä Henki ja Sana on usein johdattanut Jeesuksen luo. Jumalan valtakunta tulee Hänen kauttaan jokaiseen uskovaan ja on sisällisesti meissä. Siksi on hienoa, että saamme kutsua uskosta vieraantuneita mukaan seurakuntaan. Siellä voimme yhdessä kokea Jumalan läsnäolon ilmapiirin yhteisessä ylistyksessä, Sanassa ja rukouksessa sekä seurustelun sakramentissa.

Juha