Aikamedian Sana elämään -kommentaariraamattu luonnehtii Jaakobin kirjettä mm. seuraavasti (s. 2562):
-
- Kirjeen kirjoittaja on Jaakob, Jeesuksen veli ja Jerusalemin seurakunnan johtaja.
- Kirjeen päämääränä on opettaa, miten uskoa voi elää todeksi.
- Kirjeen alkuperäiset vastaanottajat olivat Rooman valtakunnassa pakanoiden keskellä elävät juutalaistaustaiset kristityt.
- Kirje on kirjoitettu todennäköisesti vuonna 49.
- Kirjeen historiallinen tausta on, että Jaakob oli huolissaan hajallaan asuvista ja vainotuista kristityistä, jotka olivat aiemmin kuuluneet Jerusalemin seurakuntaan.
Lyhyen tervehdyksen jälkeen Jaakob menee suoraan asiaan. Itseäni tässä ensimmäisessä luvussa jäi tällä kertaa vaivaamaan vuoden 1992 käännöksessä käytetyt sanat ’koettelemus’ (jakeet 2 ja 12), ’koetus’ (jae 3) ja ’kiusaus’ (jakeet 13-14). UT2020 ei käytä lainkaan sanaa ’kiusaus’, vaan kääntää kaikki em. kohdat ’koettelemuksiksi’. Jos nämä kohdat oikein ymmärrän Novumista, niin alkukielessä ko. kohdissa käytetään sanaa, joka voidaan kääntää ’koetukseksi’, ’koettelemukseksi’ tai ’kiusaukseksi’. Jaakob siis kirjoittaa koko ajan samasta asiasta.
Tämän voisi varmaankin ymmärtää niin, että on ulkopuolelta tulevia asioita, jotka koettelevat uskoamme ja luottamustamme Jumalaan. Sitten on ihmisen sisältä nousevia asioita, jotka liittyvät syntiseen luontoomme ja himoon, joka vetää helposti meitä jokaista synnin teille Jumalasta poispäin. Tässä kohtaa siis päädymme lihan ja hengen väliseen taisteluun (vrt. Room. 7:18-25, 1. Kor. 2 ja 3, Gal. 5:13-26).
Kannattaa huomata, että Jaakobkin korostaa sitä, että pelastus on Jumalan lahja (jakeet 17-18). Seisomme varmalla perustalla, mutta joudumme silti elämässämme monenlaisiin taisteluihin, koetuksiin ja kiusauksiin, jossa uskoamme ja kestävyyttämme koetellaan. Jos ote tuntuu lipsuvan, kannattaa kiireesti tulla Jeesuksen luo ja seurakuntaan uskovien yhteyteen. Ei kannata uskoa sielunvihollisen valheeseen, että epäonnistumisemme uskon tiellä tekevät meistä hylkiöitä, joille Jumalan rakkaus ei enää kuulu. Taivaan Isä odottaa myös lastaan, joka on rikkonut hänen tahtoaan vastaan.
Pekka