Jes. 30, 2. Kor. 13

Jes. 30

Hiljainen luottamus on teidän voimanne. Kansa oli valmiina panikoimaan ja säntäilemään paikasta toiseen. Etsimään apua Egyptistä tai sitten varustautumaan hankkimalla sotahevosia. Mutta nuo konstit eivät toimineet.

Mikä sitten toimi?

Kuitenkin Herra vain odottaa,
että voisi olla teille armollinen,
hän nousee armahtamaan teitä.
Herra on oikeuden Jumala.
Autuaita ne, jotka häntä odottavat!
 
Tämä on tärkeä läksy meillekin. Mutta ainakin minulle hyvin vaikea. Todellinen luottamus punnitaan kriisitilanteissa. Silloin, kun ulkoiset tukipilarit kaatuvat, terveys pettää tai rahat loppuvat. Kun tätä lukua lukee, niin huomaa, että Jumala ei varsinaisesti lupaa, että pahoja päiviä ei tule. Mutta Hän lupaa olla läsnä:
 
Vaikka Herra suo sinulle vain kapean leivän
ja niukasti vettä, hän, sinun opastajasi, ei enää kätkeydy.
Omin silmin sinä saat nähdä hänet.
Aina kun olet eksymässä tieltä,
milloin oikeaan, milloin vasempaan,
sinä omin korvin kuulet takaasi ohjeen:
– Tässä on tie, kulkekaa sitä.
 
Tässäpä se on. Raamatun vastaus kysymykseen, miten voimme selviytyä elämästä kaikkine haasteineen, on Jumalan läsnäolo.  Mutta siihen luottaminen  ei onnistu, jos etsimme turvaa omista ”Egypteistämme”.
 

2. Kor. 13

Jumalan läsnäolosta puheen ollen. Paavali kysyy aiheellisen kysymyksen: ”Ettekö huomaa, että Jeesus Kristus on teidän keskellänne?”  Tämä kysymys saattaa huolettaa uskossaan epävarmoja ja johtaa epäterveeseen itsetutkisteluun. Meidän pitäisi katsoa Jeesukseen, eikä omaan sisimpäämme. Mutta ei Paavali sellaista tässä suosittelekaan. Tämä lause ei ole mikään erillinen kehotus vaan osa kokonaisuutta. Korinttilaisilla on valinnan paikka, seuratako Paavalin opetusta vai ottaa vastaan ”toisenlainen Jeesus”, jota heille oltiin tarjoamassa. Kysymys kuuluu, kumpaan opetukseen Jumala sitoutuu? 

Tämä on aiheellinen kysymys seurakunnassa kaikkina aikoina. Onko opetuksemme tai toimintamme sellaista, että Jeesus on siinä oikeasti mukana ja keskipisteenä? Korinttilaisten tapauksessa kyse oli siitä, että paikalle oli tullut ”auktoriteetteja”, jotka perustelivat sanomansa omalla taustallaan ja asemallaan. Paavalikin oli joutunut käyttämään usean luvun verran papyrusta sen osoittamiseen, että hän oli oikea apostoli. Mutta sillä tavalla ei voida kuitenkaan lopulta päätellä sitä, kumpi on oikeassa. Kuten Paavali kirjoitti aiemmin, siihen tarvitaan Jumalan suosittelu.

Marko