Toista maata. Ihmisten välinen kanssakäynti perustuu yhteisiin sopimuksiin ja kaupankäynti luotettaviin mittayksiköihin ja rahayksiköihin. Kun vaaka ja punnukset vääristetään tieten tahtoen, luottamus murenee. Petollisuus syö luottamuksen. Siitä esimerkkinä oli vaikkapa Trondheimin talviurheilun MM-kilpailujen mäkihyppypukujen sääntöjen vastainen muokkaaminen lisämetrien saamiseksi hyppyihin. Millä ehdoilla yhteistyötä tai vaihdantaa voi enää tehdä, jos mihinkään sovittuun ei voi luottaa? Jumala on toista maata. Hän on aina oikeudenmukainen. Hän ei unohda vääryyttä eikä katso sitä sormien läpi, ei ikinä. Sen vuoksi hän tuomitsee aina synnin.
Jumala on myös armollinen. Hän polkee syntimme jalkojensa alle, ja heittää kaikki syntimme meren syvyyteen. (Miika 7:19). Hän katsoo meitä väärintekijöitä ja rikkoneita Jeesuksen ristintyön kautta. Hän näkee meidät rakkaina, ihanina, täydellisinä.
Paljon vaadittu. Herra odottaa meiltä vain sitä, että teemme aina oikein, osoitamme rakkautta ja hyvyyttä ja vaellamme valvoen ja Jumalaa kuunnellen. Ei kovin pieni vaatimus. Ja ilman Jeesusta täysin mahdoton rasti.
Yksin vai naimisiin. Korinttilaiset huomasivat uskoon tultuaan, että osa vallitsevista arvoista ja elämäntavoista ei ehkä ollutkaan uskoville hyväksi ja oikein. He pyysivät näihin asioihin Paavalilta neuvoja. Kysymyksiä herätti muun selibaatissa eläminen, mikä oli nouseva ilmiö kreikkalaisessa maailmassa hengellisen elämän syventämiseksi ja seksuaalisesta kanssakäymisestä pidättäytyminen avioliitossa. Toisaalta kysymyksiä nousi aviopuolisoiden välisestä uskollisuudesta. Korintin satamakaupungissa palvottiin Afrodite-jumalatarta, ja osa yleisiä palvontamenoja oli se, että miehet tyydyttivät seksuaalisia tarpeitaan temppeliporttojen kanssa. Paavali otti kantaa myös naimattomana elämiseen ja leskeksi jääneiden tilanteeseen.
1. Korinttilaiskirjeen kirjoittamisen aikaan Paavalin näkemys näyttää olleen se, että ihmisen tulisi pysyä siinä asemassa, jossa hän on, koska Jeesuksen tuleminen on hyvin lähellä. Myöhemmin Paavalin näkemyskin alkoi muuttua, kun hän havaitsi, että vaikka evankeliumi levisi edelleen nopeasti, Jeesus ei ollut vieläkään ollut tullut uudestaan maan päälle. Uskovien tuli oppia elämään uskovina parisuhteissa, perheissä ja osana yhteiskuntaa ja myös kasvattaa lapsensa
Ruumis vai sielu? Rahat vai henki? Paavali suhtautui myönteisesti avioliittoon ja seksuaalisuuden harjoittamiseen avioliiton sisällä toisin kuin jotkin muut hengelliset suuntaukset, joissa ruumista pidettiin henkeä vähempiarvioisena. Sen vuoksi ruumiin haluja tuli rajoittaa ja kieltää. Paavalin näkökulma oli toinen. Selibaatti oli suotavaa vain lyhyeksi ajaksi. Naimattomuus sopii vain harvalle Jumalalta sellaisen armolahjan saaneelle. Naimisiin oli lupa ja suotavaakin mennä, jotta seksuaalisuutta sai harjoittaa turvallisessa ja sitoutuneessa suhteessa. Sitoutuminen puolisoon seksuaalisesti oli hyvä asia, irtosuhteet eivät.
Aviosuhdetta, naimattomuutta ja leskeyttä käsittelevät opetukset ovat herkkiä ja kipeitä asioita monelle meistä. Sen vuoksi opetuksiin ja niiden taustoihin kannattaa tutustua tarkemmin luotettavia raamattuopetuksia kuuntelemalla tai lukemalla. Yksittäisen sanan tai jakeen perusteella ei kannata lähteä tekemään liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ja Pavalin opetuksia aiheista tulee tarkastella asiayhteydessään. Suosittelen esimerkiksi Jukka Norvannon Raamattu kannesta kanteen -opetuksia lämpimästi.
Norvannon opetuksista minulle tuli uutena asiana se, että Paavali itse oli todennäköisesti ollut naimisissa mutta jäänyt leskeksi. Siihen viittaa kohta, jossa Paavali, kertoo, että naimattomien ja leskien olisi hyvä pysyä yksin, niin kuin Paavali. Tästä näkökulmasta Paavali ei opettaisi vain teoriassa vaan itse myös osittain omasta kokemuksesta.
Heli